Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Willem II na thriller terug in eredivisie, Roda JC mist promotie op spannende voorlaatste speeldag

Ontzagwekkend was de spanning op de voorlaatste dag van de eerste divisie. Op het eind van de avond promoveerde Willem II naar de eredivisie, en Roda JC net niet.

De spelers van Willem II vieren de promotie naar de eredivisie na het 1-1 gelijkspel in het uitduel met FC Dordrecht.Beeld Pro Shots / Toin Damen

Zo spannend kan voetbal zijn. Het volle stadion in Kerkrade moest na afloop van Roda JC - Cambuur (2-0) nog vier minuten wachten totdat ook de wedstrijd in Velsen was afgelopen, tussen Telstar en FC Groningen. Roda was virtueel even gepromoveerd, en de supporters bestormden alvast het veld.

Nee, zo probeerden de spelers van Roda de supporters te overtuigen. Ga terug naar jullie plaats. Wacht even. En ja hoor, Thom van Bergen van FC Groningen kopte diep in blessuretijd de 1-1 binnen, waardoor de achterstand op Roda drie punten bedraagt in plaats van vier. Even later riep de omroeper in Kerkrade blijkbaar nog om dat Telstar met 2-1 voorstond, en keerde de euforie van de supporters op het veld voor even terug, totdat die mededeling fout bleek. ‘Ik dacht, 2-1, de buit is binnen’, aldus verdediger Matisse Didden. ‘Ik werd helemaal gek.’ De omroeper in Kerkrade: ‘Sorry, het doelpunt van Telstar is afgekeurd.’ Maar er was nooit een doelpunt.

En volgende week is het FC Groningen - Roda JC. De opdracht voor Groningen is simpel. Als Groningen wint, keert FC Groningen na één seizoen terug in de eredivisie, want Groningen heeft een beter doelsaldo. Roda, getraind door Bas Sibum, heeft dus genoeg aan een gelijkspel, maar het zal even tijd nodig hebben om de teleurstelling te verwerken.

Willem II gepromoveerd

Willem II promoveerde, maar dat was minder verrassend. Vorige week was de eerste kans op promotie verloren door het gelijkspel tegen FC Groningen, maar de Tilburgers hadden in de resterende twee wedstrijden nog één doelpunt nodig. Oudgediende Michael de Leeuw, geboren in Goirle, scoorde in de 93ste minuut van de topper bij FC Dordrecht met een kopbal van dichtbij, na een fantastische assist van Jeredy Hilterman. Ook in Tilburg, naast het stadion, waar supporters op een groot scherm naar de wedstrijd keken, brak een feest uit.

Willem II, dat de laatste weken moeilijk tot resultaat kwam, keert na twee seizoenen terug in de eredivisie. De Leeuw is 37 jaar en had al aangekondigd bij eventuele promotie behoorlijk ‘dronken’ te worden. Hij twijfelt nog of hij zijn loopbaan zal voortzetten. ‘Heerlijk, dat we het zelf hebben gedaan’, aldus De Leeuw tegen ESPN. ‘Ik wil door blijven voetballen tot mijn veertigste, als het zo gaat.’

Spits Hilterman, topschutter van Willem II, dacht zijn club in de 73ste minuut al te verlossen van spanning, maar hij miste de strafschop, gestopt door de uitblinkende doelman Luca Plogmann. Op zich was de uitslag van 1-1 geen verrassing. Dordrecht was na een geweldige opmars opgerukt naar de vierde plaats, en kwam net tekort om nog mee te doen om directe promotie.

Rechtstreeks duel om promotie

Ook bij Roda was een belangrijk doelpunt van een man van de club, al betrof het hier iemand aan het begin staat van zijn loopbaan. Roda JC sloeg toe na rust, in het met 18 duizend toeschouwers bijna uitverkochte Parkstad Limburg Stadion. Het verlossende doelpunt was na 65 minuten van Sami Ouaissa, een jongen van 19 jaar uit Hoensbroek, die al jaren in de jeugdopleiding van Roda verblijft en volgend seizoen sowieso vertrekt naar de eredivisie, naar NEC. Het was een doelpunt vol symboliek, voor de club die terugkeerde naar de schoot van de regio, nadat avonturiers als Aleksej Korotajev en Mauricio Garcia de la Vega de club dachten over te nemen. Even later maakte de Tsjechische spits Vaclav Sejk 2-0, na een blunder van Cambuur. Voor Roda was het alleen nog afwachten hoe Telstar - FC Groningen zou aflopen, zeker omdat de slotwedstrijd Groningen - Roda is.

FC Groningen kwam al in de eerste minuut achter tegen Telstar, door een goal van spits Zakaria Eddahchouri, die in de winterstop dicht bij een transfer was naar nota bene FC Groningen. De overgang ketste af door een blessure van de topschutter. FC Groningen viel machteloos aan en scoorde in het wanhoopsoffensief, in de zeven extra minuten. Bij Telstar maakten ze zich vooral op de bank behoorlijk druk om die lange blessuretijd. Ook hier symboliek. FC Groningen maakt, mede uit financiële overwegingen, veel gebruik van jonge spelers uit de opleiding. Thom van Bergen is 20 jaar en geboren in Haren. ‘Ik gaf er geen stuiver meer voor’, aldus trainer Dick Lukkien. ‘Wij gaan voor alles volgende week.’